Колко струва изработка на фирмен уеб сайт?

Колко варира цената за изработка на фирмен уеб сайт?

Цената може да варира от 200 до 1500в. или повече. Един средно голям персонализиран уебсайт от агенция може да варира от 2000 до 10 000лв., докато по-сложните и по-големи уебсайтове ще са между 10 000 до 30 000 лв или повече.

Когато прецените, че ви е нужна изработка на фирмен уеб сайт, интересуват ви основно три неща – цена, качество и време, необходимо за изработка. Компонентите, които определят цената на един уеб сайт са много, а границите, в които може да варира една цена са огромни. Колко ще струва един сайт зависи както от големината, сложността и спецификата на бизнеса ви, така и от множество други фактори.

Основните компоненти, определящи цената на сайта са дизайна, CMS системата (система за управление на съдържанието), специфичните функции и обема на съдържание.

1. Дизайн / Изглед

Едно от първите неща, които ще трябва да решите, когато започвате изработка на фирмен уеб сайт, е дали се нуждаете от уникален дизайн, създаден от нулата, или сте готови да използвате готов модифициран темплейт (шаблон). Решението, което ще вземете обикновено се основава на конкретната дейност, която вашият сайт ще изпълнява и на плановете ви за бъдещо развитие. Дизайнът, който бива създаден специално за вас изисква значително повече време и усилия. Опитът показва, че повечето фирми при изработка на фирмен уеб сайт използват готови системи и темплейти за своите сайтове, тъй като така значително съкращават както процеса на изработка на сайта, така и цената на услугата. Минусът тук е, че при този вариант, лесно можете да откриете десетки други сайтове, които значително се доближават или направо приличат на вашия дизайн. Ако сте голям бранд или фирма и искате да създадете уникално и неповторимо впечатление и сайт, който налага тенденции, вместо да ги следва, вероятно ще заложите на персонализиран (индивидуален) дизайн.

През последните години посещенията на уеб сайтовете от мобилни устройства като телефони и таблети значително се увеличиха и дори надминаха посещенията от компютър, което значи, че за да притежавате нужното конкурентно предимство, сайтът ви трябва да изглежда и функционира еднакво добре на всички видове устройства. За тази цел е добре да предвидите дизайн, който да се адаптира така, че сайтът ви да бъде еднакво удобен, достъпен и лесен за употреба, както от компютър, така и от мобилен телефон.


Какво предлагат повечето фирми при изработка на фирмен уеб сайт?

Домейн (име на сайта) – около 30лв. на година

Хостинг (мястото, където стои сайта) – 50 – 120лв. на година

Поддръжка на сайта – 60 – 200лв. на месец

Ние предлагаме пакет, който цената му включва всичко в една драстично по-малка сума.

2. CMS / Или система за администрация на съдържанието

Другият основен компонент, който драстично определя цената за изработка е CMS системата, на която се изработва сайта. В огромен процент от случаите готова система като WordPress би ви свършила отлична работа. Тя позволява сравнително лесното управление на сайта (добавяне на страници, добавяне и редактиране на съдържание, функционалности, постове и т.н.) И тук отново опираме до спецификата на конкретните нужди.
Когато бизнесът ви има специфични изисквания, ако сте например голяма онлайн медия, хипермаркет, университет, или банка, то тогава вероятно ще имате нужда от изработка на фирмен уеб сайт на собствена CMS система, със специални функции, създадени според вашите конкретни нужди и изисквания.

3. Функционалност при изработка на фирмен уеб сайт

Наред с всичко това, от ключово значение при създаването на един сайт е какви функционалности желаете да притежава той, като това е свързано предимно с целите, за които искате да го използвате.

Някои от водещите функционалности са:

  • Мултиезичност – това е функцията, която позволява на вашия сайт да бъде достъпен на различни езици.
  • Абонамент за бюлетини – функцията, която позволява да изпращате бюлетини до вашите абонирани клиенти.
  • Ценови таблици – това са таблици, съпоставящи вашите абонаментни планове и цени.
  • Събития и календар – тази функция ви позволява да представяте събития, които хората следят или за които се абонират, под формата на календар.
  • Модул за продажба на продукти – тази функция превръща вашия сайт в онлайн магазин и ви позволява да продавате онлайн.
  • Валути и методи за плащане (плащане по банков път, PayPal, наложен платеж и др.)
  • Резервационна система – дава възможност на вашите потребители да резервират стаи във вашия хотел, маси във вашия ресторант и др.
  • Регистрационна форма за потребители – позволява на клиентите ви да се регистрират, за да извършат определено действие във вашия сайт.
  • Форма за обяви – дава възможност на вашите потребители да кандидатстват по дадена обява, да изпращат своето CV, и да пускат обяви за работа.

Има много други функции, които позволяват различни действия във вашия сайт, но те се определят индивидуално според спецификата на вашия бизнес.

4. Съдържание

След изработка на фирмен уеб сайт, от изключителна важност за класирането в търсачките е доброто авторско съдържание. То е важно не само, за да спечелите вниманието на посетителите ви, а и за да се класирате на по-добри позиции в Google и да придобиете по-добра видимост. От това дали вие предоставяте готово авторско съдържание или то се изготвя за вас от маркетинг екипа на фирмата, която прави сайта, цената също може да варира.

Времето, необходимо за изработка на фирмен уеб сайт варира в зависимост от сложността на проекта.

След като веднъж вече сте създали своя сайт, важно е да знаете, че той се нуждае от поддръжка за да бъде защитен от хакерски атаки, да бъде обновяван редовно и да работи качествено.

Изграждането на сайт е тясно свързано с индивидуалните ви цели, акценти, специфика и очаквания, затова всеки проект е абсолютно уникален. Пътят към оптималните резултати е цялостен процес и започва от контакта с клиента и неговата визия за бъдещето.

За да придобиете представа за цената за изработка на фирмен уеб сайт, вижте нашите пакети.

Подобни статии

26 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *