Какво е cPanel и нужен ли е при хостинг?

Какво е cPanel? Той е UNIX (виж какво е UNIX тук) базиран уеб хостинг контролен панел, който осигурява графичен интерфейс и средства за автоматизация за опростявяне на процеса при хостване при даден уеб сайт. cPanel се разделя под 3 интерфейса – главна администрация, за дистрибутори (реселъри) и за крайни потребители(cPanel потребители).   

Чрез cPanel се контролира както клиентския уеб сайт, така и конфигурацията на услугите, които се поддържат на хостинг сървъра. За тази цел има няколоко нива на достъп – администраторите могат да управляват и конфигурират целия хостинг сървър; дистрибуторите (реселърите) – своите клиенти; клиентите – своите уеб сайтове.

Също така cPanel има команден ред и API базиран достъп, който позволява на трета страна (продавачи на софтуер, уеб хостинг компании и фирми) да автоматизират стандартните процеси по системното администриране. 

cPanel е проектиран да работи както на физически сървър, така и на виртуални частни сървъри (VPS) и поддържа CentOS, Red Hat Linux и други… 

Използвани от cPanel технологии са: Apache, PHP, Postgres, Perl, MySQL, Python, DNS, POP3, SMTP, IMAP услуги. cPanel най-често е достъпен на порт 2082, а чрез SSL връзка на порт 2083. Безплатен тест за 15 дни можете да видите от бутона по-долу.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *